Sunday, November 9, 2014

Торта с манго и шам фъстък


Тънки пандишпанови блатове, нежен ванилов мус, мус с шам фъстък и бял шоколад.
И тропическия вкус на манго. Страхотно усещане със всяка хапка! Идеята за тортата  се роди след една презентация на фирма за сладкарски консумативи, на която дегустирахме крем брюле с шам фъстък в съчетание с манго. Крем брюле ми идва малко тежък като вкус затова се спрях на ваниловия мус. Единственото ми притеснение бе желатина. Имах няколко неуспешни опита при приготвянето на кремчета с него. Но след тази торта със сигурност ще съм по-смела.
Рецептата за тортата заимствах от тук.




Продукти за 2 тънки блата 

4 яйца
120 гр. захар
150 гр. брашно
2 с. л. прясно мляко
1 к. л. бакпулвер
ванилия - едно прахче или половин капсула



Първо подготвяме  две тавички с диаметър 20 см. като ги застиламе с пекарска хартия. Намазваме леко с мазнина- олио или масло, поръсваме с малко брашно.
Разбиваме  яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме млякото и есенцията . Прибавяме брашното с бакпулвера и разбъркваме внимателно.
Изсипваме тестото по равно в двете тавички. Напоследък използвам кухненска везна  за да получа равни блатове.


Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15 минути.


Ако искате, може да изпечете един цял блат и след изпичане и охлаждане да го разрежете внимателно.


Продукти за ваниловия мус




250 гр. прясно мляко
50 гр. захар
2 жълтъка
20 гр. царевично нишесте
4 гр. желатин
30 гр. меко масло
160 гр. млечна сметана
ванилия- едно прахче или няколко капки есенция

Накисваме желатина според указанията на опаковката.
Разбъркваме жълтъците, захарта, ванилията, нишестето и прясното мляко. Загряваме на бавен огън до сгъстяване. Сваляме от котлона и добавяме маслото.  Разтваряме  желатина на водна баня.
Прибавяме от яйчната смес към желатина, докато се уеднаквят температурите. Изсипваме желатина към кремчето. Разбъркваме до охлаждане. Разбиваме сметаната до меки връхчета. Прибавяме около една трета от крема към сметаната, разбъркваме внимателно и връщаме към останалата част от крема.

Продукти за  муса с шам фъстък




6 грама захар
80 гр. прясно мляко
2 жълтъка
2,5 грама желатин- 1 к.л.
95 гр. бял шоколад (аз използвах Милка)
шам паста от 60 гр. шам фъстък с 30 гр. пудра захар
170 гр. млечна сметана

Накисваме желатина според указанията на опаковката.
Разбъркваме хубаво жълтъците, шам пастата, захарта и прясното мляко. Загряваме на слаб огън до сгъстяване на сместа. Махаме тенджерата от котлона, изчакваме малко да се охлади като разбъркваме постоянно. Прибавяме няколко лъжици от готовото кремче  към разтворения на водна баня желатин, разбъркваме и връщаме в крема. Охлаждаме като рабъркваме постоянно.
Разбиваме сметаната до меки връхчета. Прибавяме около една трета от крема към сметаната, разбъркваме внимателно и връщаме към останалата част от крема.

Не охлаждайте  напълно кремчетата преди смесването им със сметаната. Желатина започва да се втърдява и е възможно муса да се пресече.


Шам паста






60 гр. шам фъстък
30 гр. пудра захар
1 с. л. уиски

Накисваме  шам фъстъка с вряла вода за 5-10 минути да омекне люспата.




 Отцеждаме от водата. Изсипваме  върху чиста кухненска кърпа. Разтриваме добре  да се махне люспата и да остане чистичък зелен шам фъстък.


 Запичаме за 10 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Оставяме да изстине. В блендер смиламе до кашичка с пудрата захар и една супена лъжица уиски.


Сироп за напояване на блатовете

30 гр. захар и 30 гр. вода завират до разтваряне на захарта. Прибавяме 1 с. л. уиски.

Освен това плод по желание. Аз използвах манго.





Върху поднос поставяме стягащ ринг за торти. Обличаме го от вътрешната страна със стреч фолио.Започваме нареждането :

Първи блат напръскан с половината от захарния сироп.
Отгоре нареждаме нарязаното на малки парчета манго.


Изсипваме ваниловия мус.


Прибираме в хладилника за час-два (докато чакаме приготвяме муса с шам фъстък).
Поставяме втория блат върху ваниловия мус, напръскваме с останалия захарен сироп.
Изсипваме готовия мус с шам фъстък.
Прибираме в хладилника да стегне за още час-два.
Внимателно отстранявме тортения ринг. Украсяваме със смлян шам фъстък








Приятен апетит !



Първия ми сполучлив опит за крем с желатин. Мога да кажа, че се справих добре.







No comments:

Post a Comment